AsreaZeneca се задължи да достави 9 млн. дози повече от ваксината си до март
AsreaZeneca се задължи да достави 9 млн. дози повече от ваксината си до март / iStock/Getty Images
Брюксел сключи в неделя споразумение с британската фармацевтична компания AstraZeneca за доставката на девет милиона допълнителни дози от ваксината й срещу covid-19 през първото тримесечие на годината.

След напрежението от последната седмица поради забавянето на доставката на ваксини, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че компанията ще достави до март на ЕС общо 40 милиона дози от ваксината, която беше одобрена от Европейската агенция по лекарствата EMA миналия петък.
 
Това е с 9 милиона дози повече в сравнение с планираните доставки на AstraZeneca. Но обещаните 40 млн. дози за тримесечието са наполовина по-малко от ангажимента на компанията да осигури между 80 и 100 милиона ваксини за този период за страните от ЕС.

Съобщението на Фон дер Лайен в Twitter дойде след среща по видеоконферентна връзка с висшите ръководители на фармацевтичните групи, с които Брюксел е сключил договори за получаване на ваксини.

Германката присъства на срещата чрез видеоконферентна връзка заедно с комисарите по здравеопазването Стела Кириакидес и за вътрешния пазар Тиери Бретон; научните съветници за кризата с коронавируса Питър Пиот и Монсеф Слауи, както и изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата Емер Кук.

От другата страна бяха водещи мениджъри от фармацевтичните компании, с които през последната година бяха договорени 2,3 милиарда дози: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Curevac и Sanofi.

Превод и редакция: DarikNews