В местата, които за завладявали, нашите деди първо са осигурявали сигурност за храмовете и за религиозните обекти. Вие сте свободни да изпълнявате вашите религиозни убеждения и ние ще ви защитаваме. Това е било разбирането на нашите деди“. Това каза турският президент Реджеп Ердоган по време на откриването на обновената българска Желязна църква „Св. Стефан“ в Истанбул.

Българската Желязна църква „Св. Стефан“ в Истанбул отвори врати (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Какъвто и да е коренът на религията, ние вярваме, че всеки трябва свободно да може да изпълнява своите религиозни убеждения и ние трябва да го гарантираме, заяви в словото си Ердоган, по време на официалната церемония:
 
„Нашите деди по местата, които са завладявали, там първо са осигурявали сигурност за храмовете и за религиозните обекти. Вие сте свободни да изпълнявате своите религиозни убеждения и ние ще ви защитаваме - това е било разбирането на нашите деди“, заяви Ердоган.

Патриархът за българския храм „Св. Стефан“ в Истанбул: Вълнението ни е голямо
 
Лошите спомени, които има от историята, не би трябвало да хвърлят сянка върху надеждата и възможността да живеем заедно, посочи той и още:
 
„Начело с Фатих Султан Мехмед нашите деди са проявявали чувствителност към толерантността и признаването на религиозните убеждения. Имат своите фермани от Истанбул до Босна и има исторически доказателства за тях. Лошите спомени, които има от историята, не би трябвало да хвърлят сянка върху надеждата и възможността да живеем заедно. Затова ние мислим, че трябва да има обединение. Това е нашето отношение към всичките религии“.
 
По време на Османската империя на територията на днешна България също са изградени редица обекти, които също имат нужда от реставрация, каза още Ердоган.

Борисов: Много е лесно да се говори и да се противопоставя, много е трудно да се гради мир
 
България в момента е председател на Европейския съвет и самото откриване на църквата „Св. Стефан” е в един такъв момент, че това е важно послание за международната общност. С това Истанбул показва, че различните религии и култури живеят заедно в този град. Това заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.
 
Със стоманен скелет Желязната църква все още е единственият пример в света, тази църква е от 1898 г. и вече 120 години тя е на крака. Тя е храм за българската общност, но освен това дава принос и за красотата и богатството на Истанбул, допълни той.
 
Ердоган заяви, че турската държава в последните 15 години е реставрирала над 5000 обекти на Балканите, Близкия изток, Африка и др.
 
„Съхраняването на тези обекти е наша отговорност към бъдещите поколения. Готови сме да споделим с България опита си по отношение на реставрацията. Вярваме, че това ще е пример и вдъхновение и за други проекти. Поздравявам ви с обич и уважение! Да ви е честита Желязната църква“, каза още Ердоган.
 
На официалното откриване присъстваха и премиерите на България и Турция Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм.