/ Gulliver/Getty Images
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не изключи варианта за диалог с талибаните, предаде Анадолската агенция. Президентът коментира пред журналисти последните развития в Афганистан.

"При необходимост е възможен диалог. Ако почукат на вратата ни, ще им отворим", каза след петъчния намаз Ердоган, като същевременно отправи критики към Запада за отношението му към Афганистан.

Ердоган: Турция няма да се преврне в европейско депо за бежанци от Афганистан

"Страните от Запада десетилетия наред не обръщаха нужното внимание на развитието на Афганистан. Милиарди долари бяха похарчени за какво ли не, но афганистанският народ бе оставен да се справя сам с проблемите си", каза турският лидер.

Той изтъкна, че Турция години наред има съвсем друг подход към развитието на Афганистан, както и че работите в тази насока продължават.

Турция е евакуирала над 500 свои граждани от Афганистан

Ердоган съобщи, че по последни данни на министерството на вътрешните работи в страната в момента се намират около 300 000 мигранти от Афганистан. Той отхвърли твърдения на опозицията, че в Турция има 1,5 милиона афганистански мигранти.

Държавният глава добави, че Турция прави всичко възможно за предотвратяване на нелегалната миграция, включително от Афганистан.
БТА