/ БГНЕС
Европейският парламент прие резолюция, в която призова Румъния да приложи препоръките на Европейската комисия и на Съвета на Европа за запазването на върховенството на закона. Документът бе гласуван с 473 гласа "за", 151 "против" и 40 въздържали се.

ЕП отчита опасенията за независимостта на румънската съдебна система след промените в законодателството, които допускат отслабване на борбата с корупцията, организираната престъпност и престъпленията с насилие. Евродепутатите отбелязват, че изглежда е необходим задълбочен преглед на законодателството за надзора на разузнавателните служби.

ЕК частично прекратява наблюдението над България

В документа се посочва, че Румъния е на едно от последните места в ЕС по отношение на законодателството, свързано с изказванията, подбуждащи към омраза, и дискриминацията срещу хора с необичайна сексуалност (ЛГБТИ). Според ЕП съществува възможност приетите в Румъния законови изменения трайно да подкопаят независимостта на съдебната власт и способността за ефективна борба с корупцията, както и да отслабят принципите на правовата държава.

ЕП осъжда насилствената и несъразмерна намеса на полицията при протестите в Букурещ през август. Евродепутатите призовават за повишен парламентарен надзор над разузнавателните служби. В документа е изразена дълбока загриженост за политическите ограничения върху свободата на медиите и предложеното законодателство, които биха въвели наказания за оклеветяването на Румъния в чужбина.

Евродепутатите изразяват съжаление, че Европейската комисия миналата година не е представила доклад за борбата с корупцията в ЕС и настоятелно призовават незабавно да бъде възобновено годишното наблюдение над всички държави от Общността по този въпрос. Комисията е приканена да разработи строги показатели и лесно приложими единни изисквания за отчитане на равнището на корупция в държавите от ЕС. Този механизъм следва да се състои от годишен доклад с отделни за всяка държава препоръки, пише в резолюцията.
БТА