Ексшеф на служба за борба с наркотрафика в Мексико помагал на наркокартел
Ексшеф на служба за борба с наркотрафика в Мексико помагал на наркокартел / БГНЕС
Бившият ръководител на специалната служба за борба с организираната престъпност на Мексико е продал на наркокартел секретна информация за 450 000 долара. Това е поредният случай в Мексико на висш полицейски служител, обвинен, че е работил за престъпния свят.

Ное Рамирес, който е бил от декември 2006-а до юли 2008-а директор на Службата за специални разследвания на организираната престъпност, е задържан тази седмица в резултат на започналата преди няколко месеца в Мексико операция "чисти ръце".

Подетата от властите битка с корупцията сред силите за сигурност доведе вече до арести на няколко висши служители. Освен Рамирес задържани са и други служители на специалния отдел за борба с корупцията, а по подозрение в корупция са уволнени 30 служители. Миналия месец двама агенти от отдел за борба с наркотрафика бяха хвърлени в затвора за приемане на подкупи, достигащи месечно до 450 000 долара.

Подетата от мексиканския президент Фелипе Калдерон битка с наркокартелите разпали насилие, взело тази година над 4300 жертви, след като наркобосовете започнаха в отговор атаки срещу правителствените сили и война помежду си.