Експлозиите в Бостън са жесток акт на терор според шефа на Пентагона
Експлозиите в Бостън са жесток акт на терор според шефа на Пентагона / снимка: Reuters

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл окачестви като жесток акт на терор бомбените атентати на маратона в Бостън, в които загинаха трима души и над 140 бяха ранени, някои от които тежко, предаде АП.

Хейгъл подчерта, че всяко използване на взривни устройства е явен терористичен акт и обеща, че в хода на разследването ще бъде установено дали извършителите са чужденци или американци. По думите на шефа на Пентагона властите още не знаят кой е отговорен за атентатите и защо за мишена е било подбрано спортното състезание в понеделник, предаде АП.

ФБР се зарече, че ще стигне до края на света в проследяването на извършителите, предаде ДПА. Агентът от бюрото Ричард Делорие, който оглавява разследването на терористичната атака, отказа да коментира кои са евентуалните заподозрени и дали става дума за вътрешен или външен тероризъм, отбелязва БТА. Той обаче каза, че разследването ще надхвърли рамките на Бостън в търсенето на улики, включително в чужбина.

„Ще стигнем до края на света, за да идентифицираме лицето или лицата, отговорни за това отвратително престъпление и ще направим всичко по силите ни да ги изправим пред правосъдието”, заяви Делорие.

Министърът на вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано коментира, че  няма признаци бомбените експлозии в Бостън да са част от по-голям заговор, предаде Ройтерс. Независимо от това, като предпазна мярка, няма да бъдат отменени засилените мерки за сигурност, които вече са взети в големите транспортни обекти, заяви Наполитано. Тя призова американците да бъдат бдителни и незабавно да съобщават на местните правоохранителни органи за всякакви подозрителни действия.