Кандидатът за президент на Франция - центристът Еманюел Макрон
Кандидатът за президент на Франция - центристът Еманюел Макрон / БГНЕС, архив
Предизборният екип на центристкия кандидат за президент на Франция Еманюел Макрон съобщи, че е станал жертва на "масирана и съгласувана хакерска атака", след като в социалните мрежи бяха публикувани вътрешни документи като имейли или счетоводни документи на кампанията, предаде Франс прес.

Проучванията категорично сочат победа за Макрон във Франция

Снощи "десетки хиляди имейли, снимки и прикачени файлове с дата най-късно 24 април" са пуснати в интернет от анонимен потребител с никнейм EMLEAKS, заяви Уикилийкс и пусна в акаунта си в Туитър линк към документите. Сайтът уверява, че не е автор на хакерската атака, която кръсти с хаштага #MacronLeaks.

Операцията е извършена в последния час от предизборната кампания, която приключи снощи в 22.00 ч. по Гринуич. Кибератаката "очевидно има за цел демократическата дестабилизация, както вече се видя в САЩ на последните президентски избори", се казва в изявление на движението "Напред!" на Еманюел Макрон.

Макрон и Льо Пен в ожесточен дебат за бъдещето на Франция

Откраднатите документи са вътрешни информации от предизборната кампания на Макрон като електронни писма или счетоводни документи и всичките са законни, добави движението. "Хората, които разпространяват тези документи, добавят към тях множество фалшиви документи за сеене на съмнение и дезинформация", заяви предизборният екип на Макрон, правейки паралел с кибератаката срещу предизборния екип на кандидатката от Демократическата партия за президент на САЩ на изборите от 2016 г. Хилари Клинтън.

Меркел иска Макрон да е президент на Франция

След разследване на тази хакерска атака американските разузнавателни служби обвиниха Русия в намеса в президентските избори в САЩ с цел помагане на кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп, който бе избран за президент на 8 ноември, припомня АФП. Според последните допитвания, публикувани вчера, преди закриването на предизборната кампания, Макрон продължава да води убедително с между 61,5 и 63%от гласовете за балотажа в неделя срещу 37 до 38,5% за крайнодясната кандидатка Марин льо Пен.
 
БТА