/ БГНЕС
Пилотите на Етиопските авиолинии са следвали инструкциите, когато техният самолет Боинг МАКС 8 е започнал да пикира преди катастрофата на 10 март, при която загинаха 157 души. Това заяви етиопската министърка на транспорта Дагмавит Могес, представяйки предварителния официален доклад за катастрофата, предадоха Ройтерс и ДПА.

Откриха сходства в самолетните катастрофи в Етиопия и Индонезия

"Препоръчва се производителят да преразгледа системата за контрол на полета", заяви Могес на пресконференция в Адис Абеба, обявявайки първите резултати от разследването. Екипажът на катастрофиралия самолет "е следвал всички процедури, препоръчани от Боинг, но не е успял да овладее самолета", подчерта тя.

Разбилият се етиопски Боинг е последната версия на най-продавания пътнически самолет

След като Боинг направи оценка на системата за контрол на самолета, авиационните власти трябва да потвърдят, че проблемът е бил решен, преди да се разреши подновяване на полетите с този модел, добави Могес. 

БГНЕС

След катастрофата в Етиопия, която беше втората със самолет от новия модел на Боинг, страни от цял свят забраниха полетите на самолетите от този модел. Пет месеца преди катастрофата в Етиопия самолет на "Лайън еър" се разби в Индонезия, при което загинаха 189 души.
БТА