/ БГНЕС
Данните от черните кутии на разбилия се преди седмица в Етиопия "Боинг 737 МАКС 8" показват "явни прилики" с катастрофата на индонезийски самолет от същия модел през октомври. Това обяви етиопската министърка на транспорта Дагмавит Могес, цитирана от световните агенции.

50 станаха жертвите на нападението в Нова Зеландия
 
Черната кутия, записваща параметрите на полета, е показала "ясни прилики" между катастрофите на двата самолета от един и същи модел, каза Могес на пресконференция. Тя отбеляза, че устройството е в добро състояние.
 
Предварителният доклад за причините за авиокатастрофата ще бъде публикуван до 30 дни, допълни етиопската министърка на транспорта.

Изследванията на ДНК-пробите от жертвите на самолетната катастрофа ще отнемат месеци
 
Всички 157 души на борда загинаха, когато самолет "Боинг 737 МАКС 8" на Етиопските авиолинии, изпълняващ полет от Адис Абеба до Найроби, се разби малко след излитане на 10 март.
 
Редица страни, сред които и Съединените щати, наложиха забрана самолети от този модел да летят. Американската компания производител Боинг трябва да докаже, че "737 МАКС 8" са безопасни на фона на подозренията, че дефектни сензори и софтуер са допринесли за двете катастрофи, станали в разстояние на по-малко от половин година, отбелязва Асошиейтед прес.
БТА