ЕК ще  продължи да изготвя веднъж годишно доклади за България и Румъния
ЕК ще продължи да изготвя веднъж годишно доклади за България и Румъния / Thinkstock/Getty Images

Новата Европейска комисия възнамерява да запази механизма за сътрудничество и проверка, на който са подложени България и Румъния. Това съобщи на пресконференция в отговор на въпрос говорителят на комисията Мина Андреева.

Тя добави, че докладите ще бъдат изготвяни веднъж годишно. По нейните думи следващите доклади ще бъдат представени "в началото на следващата година", но все още датата не е определена. Засега продължаваме така, както ЕК правеше през последните години, допълни Андреева.

Миналата седмица вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че ще направи всичко възможно, за да няма движеща се мишена пред България по повод механизма на ЕК. С този механизъм трябва да се справим, той тежи на икономиката. В момента, в който българските граждани кажат, че са доволни от правосъдието и от сигурността, на следващия ден ще направя така, че мониторингът да падне, заяви Кунева.

През октомври министърът на правосъдието Христо Иванов съобщи след среща с генералния секретар на ЕК Катрин Дей, че следващият доклад за България няма да бъде "кой знае колко позитивен". По негова информация вероятно докладът ще бъде представен във втората половина на януари догодина.

Източник: БТА