Еднодневна национална стачка обхвана Белгия
Еднодневна национална стачка обхвана Белгия / снимка: Reuters, архив

Национална стачка, организирана от синдикатите, започна тази сутрин в Белгия. Медиите в кралството съобщават, че протестът засяга основно частния сектор, в това число транспорта и доставката на хранителни стоки.

По някои от главните пътища, свързващи градовете в страната, както и по паневропейски магистрали, са поставени прегради. Целта не е пътищата да бъдат затворени, а да бъде ограничена скоростта на преминаващите и така те да могат да получат подготвените от стачкуващите позиви. Засега протестът засяга слабо работата на метрото и почти не се очаква да се отрази на движението на железниците. При въздушния транспорт се съобщава единствено за стачка на летището на Лиеж. Не се очаква промяна в картината на стачката до вечерта, се посочва в публикациите, цитирани от БТА.

Протестът е насочен срещу междупрофесионалния договор за 2011-2012 г., за който се смята, че накърнява влиянието на синдикатите. Намеренията в оспорвания договор предвиждат определянето на размера на заплатите да не става толкова централизирано, както е в момента. Онлайн анкета днес показва, че общественото мнение е разделено почти по равно, с малък превес на хората, които смятат, че стачката не е оправдана.

На този фон медиите в кралството публикуват данни, според които най-големите страхове на белгийците не са социално-икономически, а от разделението на страната. Това опасение е по-ясно изразено в южните части на Белгия. Притесненията в тази посока са нараснали с 40% спрямо 2010 г. Почти със същия темп нарастват тревогите на хората от безработица и намалена покупателна способност. Проучванията показват, че франкофонското население изпитва по-силни тревоги от фламандците и пести повече.

Публикуваните данни сочат, че белгийците пестят от средства за здравеопазване, електричество, гориво за автомобилите си, цигари и алкохол. Шест от 10 анкетирани съобщават, че влагат усилия в пестене на енергия с изолации или намаляване на потреблението.