/ iStock/Getty Images
Работещите в държавните служби в Германия ще получат бонуси от 1300 евро заради пандемията и заплатите им ще бъдат повишени с 2,8 процента от догодина, предаде ДПА.

Повече от 1 милион държавни служители във федералните провинции ще получат освободено от данъци специално плащане най-късно до края на март.

Бонусите бяха договорени след заплаха за стачни действия от работещите в университетски болници, детски градини, училища и полицейски участъци и администрации. Преговорите за разрешаване на спора продължиха през уикенда и до ранните часове днес.

Председателят на профсъюза "Верди" Франк Вернеке нарече споразумението "прилично". "Верди" и асоциацията на държавните служители започнаха преговорите в края на лятото с искания за повишаване на заплатите с поне 150 евро на месец и 300 евро на месец за работещите в сферата на здравеопазването.

Федералните провинции в качеството си на работодатели определиха тези искания като нереалистични, имайки предвид вече високите разходи, свързани с пандемията, в подкрепа на здравните услуги, икономиката и общините.
БТА