Две трети от населението на Земята изпитва недостиг на вода
Две трети от населението на Земята изпитва недостиг на вода / Guliver/Getty Images

Четири милиарда души по света, включително почти два милиарда в Китай и Индия, изпитват остър недостиг на вода поне един месец годишно, твърди тревожен доклад, публикуван в най-новия брой на американското сп. "Сайънс адванс" и цитиран от АФП.

Глобалното затопляне е реално, причинено от човека и опасно

Около 500 милиона души рядко имат вода в течение на цялата година, посочват експертите, чиито заключения са доста по-мрачни от огласяваните досега. Според тях засегнати от недостиг на вода са между 1,7 и 3,1 млрд. души на планетата.

Резултатите от изследването може да бъдат използвани от правителствата и компаниите за разработване на по-ефикасни стратегии за управление на водните ресурси, така че по-добре да бъде задоволена спешната необходимост от вода на хората.

Екстремните летни горещини и проливни валежи са зачестили през този век

Нарастването на населението, подобряването на жизненото равнище, промените в потреблението и развитието на напояването в земеделието са основните фактори за силното увеличаване на нуждата от вода по света, обясняват авторите на доклада от университета в холандския град Твенте.

Според доклада освен в Индия и Китай сериозен недостиг на вода изпитват голям брой хора в някои периоди от годината в Бангладеш, Пакистан, Нигерия, Мексико и САЩ (главно в щата Калифорния на югозапад и в Тексас и Флорида на юг).

Източник: БТА