Двама US пехотинци отиват на военен съд за стрелбата по цивилни
Двама US пехотинци отиват на военен съд за стрелбата по цивилни / netinfo

Двама американски морски пехотинци ще бъдат изправени пред военен съд за убийството на 24 мирни иракски жители в Хадиса през 2005 г., предаде Ройтерс. Ген.-лейт. Джеймс Матис, който гледаше предварителното дело във военната база Кемп Пендълтън, Калифорния, обяви вчера, че въз основа на доказателствата е решил да изпрати двамата на военен съд. Дата за процеса не е насрочена.

Батальонният командир подполковник Джефри Чесани ще отговаря за неизпълнение на служебния дълг и нарушение на заповедта за докладване и разследване на инцидента, а ефрейтор Стивън Тейтъм, участвал директно в стрелбата, ще бъде обвинен в непредумишлено убийство на няколко души. Чесани е най-старшият американски военен от виетнамската война насам, който ще бъде изправен пред военен съд за поведение по време на бойни действия. Заплашват го до три години затвор. Първоначално четирима войници и четирима офицери бяха обвинени по случая, който предизвика международно възмущение, но постепенно обвиненията срещу тях отпаднаха - заради недостатъчно доказателства или в замяна на показанията им.

На 19 ноември 2005 г., след като конвоят им попада на заложена на пътя бомба в Хадиса, провинция Анбар, и един шофьор е смъртоносно ранен, разгневените морски пехотинци започват да стрелят напосоки по иракски цивилни, за да отмъстят за смъртта му. Загиват 24 иракчани, включително три жени, седем деца и няколко старци.