/ iStock/Getty Images
Двама пилоти загинаха в Индия, след като изтребител от съветската ера се разби по време на тренировъчен полет, съобщиха от военновъздушните сили, което засилва опасенията за безопасността след поредица от инциденти с тези самолети.

МиГ-21 е паднал в четвъртък вечерта в пустинята на западния щат Раджастан близо до град Бармер, съобщиха от Министерството на отбраната.

Катастрофата е шестият самолет МиГ-21, който пада от януари миналата година, като петима пилоти са загинали.

Индийските военновъздушни сили (ВВС) съобщиха, че учебният самолет "е претърпял инцидент" и заявиха, че е разпоредено разследване за установяване на причината за катастрофата.

Кадри от местните медии показаха пламтящи останки, разпръснати на голяма площ. Министърът на отбраната Раджнат Сингх заяви, че е "дълбоко огорчен" от загубата на двамата пилоти при катастрофата.

"Тяхната служба на нацията никога няма да бъде забравена", заяви Сингх в Twitter. Изтребителите МиГ-21 за първи път влизат на въоръжение в Индия през 60-те години на миналия век и в продължение на десетилетия служат като гръбнак на военновъздушните сили на страната.

Многобройните катастрофи през последните няколко десетилетия обаче доведоха до това, че самолетите бяха наречени "летящи ковчези" заради лошата им безопасност.

Индия инвестира милиарди долари в модернизирането на военновъздушните си сили - инициатива, мотивирана от десетилетното съперничество с Пакистан и повишеното напрежение с Китай. Нейните военни закупиха десетки френски изтребители Rafale, като доставките им започват през 2020 г. 
БГНЕС