Два ферибота потънаха в Индонезия
Два ферибота потънаха в Индонезия / снимкa: БГНЕС

На-малко 21 души загинаха днес при корабокрушение в Индонезия, където ферибот потъна край бреговете на Суматра, предаде Франс прес.

Спасени са 232 души. Още не се знае броят на безследно изчезналите, съобщил Нурдин Басурин, кметът на най-близкия остров Каримун. Според него жертвите са може би повече, тъй като има вероятност да бъдат открити нови тела на загинали.

Корабът е можел да превозва най-много 273-ма пътници. Според оцелели, максималният брой може да е бил превишен, посочва АФП.

Спасителните операции в района продължават, но екипите срещат трудности поради лошото време в региона, добавя агенцията. 

Сезонът на мусоните продължава и фериботът "Думай експрес" вероятно е бил преобърнат от вълните и поройните дъждове, коментирал Бой Херламбанг от местната полиция.

Триметрови вълни са причинили катастрофата на кораба на път за Суматра, съобщи междувременно Искандар Ситомпул, говорител на индонезийския флот, цитиран от АФП. Шефът на индонезийското корабоплаване Сунарио заяви, че е разпоредено разследване, което да установи дали фериботът е бил претоварен - "нещо недопустимо", и защо капитанът е решил да отплава въпреки лошото време.

При морски бури и силно вълнение в Индонезия потънаха днес два ферибота, предаде по-рано ИТАР-ТАСС. Другият  превозвал 278 души между островите Батам и Моро. Той заседнал на плитчина и вълните го преобърнали. Според индонезийското транспортно министерство, няма пострадали сред пътниците на втория кораб, пише БТА.

Корабокрушенията не са рядкост в Индонезия - огромен архипелаг от 17 хиляди острови и островчета с 234 милиона жители. Фериботите са основни транспортни средства в региона, а условията за корабоплаване - далеч от идеалните. Използваните кораби често са твърде стари и претоварени, не притежават и достатъчно спасителни средства, отбелязва Франс прес.