Допълнителни мерки за сигурност взе посолството ни в Йемен
Допълнителни мерки за сигурност взе посолството ни в Йемен / Sofia Photo Agency
Допълнителни мерки за сигурност взе посолството ни в Йемен
24756
Допълнителни мерки за сигурност взе посолството ни в Йемен
  • Допълнителни мерки за сигурност взе посолството ни в Йемен

Българското посолство в Йемен е взело допълни мерки за сигурност заради заплахите на Ал Кайда да атакува американски обекти в района, но няма да бъде затворено и ще продължи да работи с граждани, съобщи пред Дарик говорителят на външното ни министерство Драговест Горанов.

„Няма непосредствена заплаха спрямо българското посолство. Следим внимателно какво правят нашите съюзници и партньори от ЕС и НАТО в Сана, а също така и по другите столици. Засега посолството остава открито и колегите работят. При повишаване опасността от терористичен акт съответно ще вземем подобни мерки като тези от нашите съюзници", обясни Горанов.

На въпрос дали има засилен контрол на пропускателния режим, говорителят на МВнР отговори: „Алармирали сме посолството още веднага след като стана ясно, че има непосредствени заплахи срещу посолствата на САЩ и Великобритания. Мерките за сигурност са засилени, обърнато е внимание да се спазват всякакви оказания, каквито имаме като предварително разработен план, и за Сана, и за другите мисии".

Българските граждани в Йемен са предупредени да избягват да посещават места, където биха могли да бъдат изложени на риск. Мерки се вземат и във всички останали посолства на страни членки на Европейския съюз.

Посолствата на САЩ и Великобритания вече не работят с граждани.