/ Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че със сигурност ще наложи вето, ако Конгресът гласува резолюция, блокираща обявеното от него извънредно положение, което би му позволило да финансира изграждането на стена по границата с Мексико.

Тръмп може да наложи вето, ако Конгресът отхвърли обявеното от него извънредно положение

Пред репортери в Белия дом Тръмп каза, че ще използва правото си на вето срещу резолюцията, внесена вчера от демократите в Камарата на представителите. 100-процента съм уверен, че ще наложа вето, заяви той.

С внасянето вчера на резолюцията започва конституционен сблъсък между президента републиканец и Демократическата партия. Очаква се документът да бъде гласуван в Камарата на представителите още идната седмица, във вторник.

Демонстранти охулиха Тръмп заради решението за извънредно положение

Демократите имат мнозинство в Камарата и резолюцията им със сигурност ще бъде одобрена там. Възможно е въпреки съпротивата на Тръмп тя да мине и в Сената, където републиканците са мнозинство. Предстоящата битка ще е изпитание за подкрепата на републиканците за Тръмп, отбелязва Асошиейтед прес.

На 15 февруари президентът подписа декларация за въвеждане на режим на извънредно положение на южната граница на САЩ. Това дава възможност, заобикаляйки Конгреса, правителството да разполага с 8 милиарда долара, които да бъдат използвани за построяване или подсилване на заграждения по границата с Мексико.

Тръмп обяви извънредно положение заради стената по границата с Мексико

Тръмп искаше за тази цел да бъдат предвидени 5,7 милиарда долара, но демократите остро се възпротивиха и Конгресът отпусна около 1,4 милиарда долара.
БТА