Дипломати на САЩ в Бейрут унищожават секретна документация
Дипломати на САЩ в Бейрут унищожават секретна документация / снимка: Reuters, архив

Дипломати в посолството на САЩ в Бейрут са започнали да унищожават секретна документация като предохранителна мярка заради антиамериканските протести в Ливан и други ислямски страни, предизвикани от филм, смятан за обида към пророка Мохамед, предаде АП.

Според доклад на Държавния департамент, цитиран от агенцията, персоналът в мисията в Бейрут е стартирал „аварийна процедура” по унищожаването на класифицирана информация. Служителите на посолството ливанци били пуснати в отпуск заради протестните акции на войнствената шиитска групировка Хизбула, отбелязва БТА.

Чиновник от Държавния департамент каза във Вашингтон, че засега няма непосредствена заплаха за силно укрепения посолски комплекс в ливанската столица, който отстои на час път от мястото на състоялите се днес протести срещу филма „Невинността на мюсюлманите”. От вторник досега гневни демонстранти успяха да проникнат в няколко дипломатически мисии на САЩ в ислямски държави, припомня АП.

Филмът, сниман в САЩ, чийто автор се представя като Сам Басайл - вероятно псевдоним, представя исляма като "раково образование". По време на протест във вторник през нощта пред консулството на САЩ в Бенгази въоръжени мъже атакуваха сградата. При нападението загина американският посланик Кристофър Стивънс и още трима служители.