Димът от канадските горски пожари отново обви американските градове в отровна мъгла. Това доведе до забавяне на полетите и прекъсване на събитията на открито, което президентът Джо Байдън нарече "ярко напомняне" за изменението на климата.

Гъстата мъгла надвисна над столицата Вашингтон, като в някои части на средноатлантическия регион се достигна до "код марун" - най-високата категория на индекса за качество на въздуха (AQI), сигнализиращ за опасни условия.

Това надмина някои от най-замърсените градове в света в Южна Азия и Китай, което накара много жители да носят маски, за да защитят здравето си. Независимо че условията се подобряват, не се очаква да се нормализират преди уикенда.

САЩ мръсен въздух
БГНЕС

Рекордно замърсяване: Димна мъгла над Източното крайбрежие на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Повече от 111 милиона души в САЩ живеят под тревога за качеството на въздуха заради пожарите, съобщи Агенцията за опазване на околната среда.
"Милиони американци изпитват последиците от дима в резултат на опустошителните горски пожари, горящи в Канада, което е още едно ярко напомняне за последиците от изменението на климата", каза Байдън в изявление.

Той добави, че изпраща допълнителни ресурси в Канада, включително "допълнителни пожарникари и средства за потушаване на пожари, като например въздушни цистерни", в допълнение към 600-те американски служители, изпратени през май.

Димът, който обви столицата, не беше имунизиран срещу обичайните политически интриги в града

Говорителят на Белия дом Андрю Бейтс се нахвърли върху републиканците от Конгреса, като заяви, че мнозинството "се придържа към развенчани конспиративни теории, които отричат съществуването и естеството на климатичните промени", дори на фона на влошаващите се метеорологични явления.

Белият дом отложи събитието Прайд, въпреки че парадът и фестивалът този уикенд засега остават в сила. Междувременно Националната зоологическа градина обяви, че ще затвори "за безопасността на нашите животни, служители и гости".

Вашингтонският национален отбор, столичният отбор от Мейджър лигата по бейзбол, обяви, че отлага следобедния си мач срещу Аризона Даймъндбекс.
Държавните училища в столицата отмениха всички дейности на открито, включително междучасията, физическото възпитание, спортните тренировки и състезания.
Междувременно Федералната въздухоплавателна администрация заяви, че ниската видимост я е принудила да предприеме мерки за "безопасно управление на потока на трафика в Ню Йорк, Вашингтон, Филаделфия и Шарлот".

Групите за защита на околната среда също побързаха да обърнат внимание на климатичните промени, които създават по-топли и по-сухи условия, които увеличават риска и обхвата на горските пожари.

"Това е климатичната криза, тук и сега, която причинява опасно замърсяване на въздуха и застрашава здравето на милиони хора", заяви Мей Боев, главен изпълнителен директор на 350.org.

Небето в Ню Йорк беше значително по-ясно в сравнение със сряда, въпреки че AQI остана висок.

Говорител на градския здравен отдел заяви пред АФП, че "наблюдаваме по-високи от обичайните посещения в спешното отделение, свързани с астма", като добави, че посещенията и обажданията са "стотици".

Междувременно в Канада замърсяването от горските пожари се очаква да достигне своя пик в Торонто, съобщиха от Environment Canada.

По данни на Дружеството за защита на горите от пожари (SOPFEU) Квебек преживява исторически сезон с близо 800 000 хектара засегнати площи.

Тази година са регистрирани два пъти повече пожари в сравнение със средния брой за последните десет години.

Във френскоговорящата провинция все още имаше повече от 150 активни пожара, от които близо 90 извън контрол.

През следващите часове и дни се очакват нови подкрепления - от Съединените щати, Франция и Португалия. В рамките на няколко дни бяха евакуирани повече от 12 000 души.

Рискът от ново огнище се оценява като "екстремен" от властите в западната част на Квебек.

САЩ мръсен въздух
БГНЕС

БГНЕС