/ БТА
Бури са отнели живота на най-малко деветима души в Австралия по време на коледните празници, предаде Ройтерс. Спасителите продължават да издирват изчезнали, а над 90 000 са вече жилищата без ток, съобщава Франс прес.

Жертвите, сред които и деветгодишно момиче, са изгубили живота си в провинциите Куинсланд, Виктория и Нов Южен Уелс, които от понеделник са засегнати от бури и силни ветрове, предизвикали падане на дървета, внезапни наводнения и градушки.

Лодка с единадесет души на борда се преобърна близо до Бризбейн, в резултат на което се загинали трима души, съобщи полицията. Три жени са намерени мъртви в Гимпи. Градът в Куинсланд се намира на около 180 километра северно от Бризбейн.

"Последните 24 часа бяха трагични заради времето", заяви пред репортери началничката на полицията в Куинсланд Катарина Каръл.

Районът на Куинсланд продължава да е изложен на риск от гръмотевични бури, наводнения, градушки и силен вятър, предупреди Австралийската метеорологична служба. Регионалният доставчик на електроенергия "Енерджекс" вчера съобщи, че повече от 120 000 клиенти са били засегнати от прекъсването на електрозахранването.
Иво Тасев, Любомир Мартинов/БТА