Австралия трябва да се подготви за още по-тежки бури
Австралия трябва да се подготви за още по-тежки бури / снимка: Reuters, архив

Австралия ще бъде връхлетяна от все по-интензивни бури заради климатичните промени, съобщи Климатологичният институт в Сидни в момент, когато страната се възстановява от опустошенията, причинени от циклона Яси.

Яси, който е от максималната пета категория и е достатъчно голям, за да обхване по-голямата част от САЩ, а ветровете му са по-силни от урагана Катрина, удари Куинсланд вчера с ветрове над 290 км/ч.

Учени от престижния Климатологичен институт в Сидни съобщиха, че по-високите температури се очаква да предизвикат по-интензивни проливни дъждове като при Яси, особено в северната тропическа част на страната, пише БГНЕС. "По-голямата част от щата Куинслад вероятно ще бъде обхваната от бури и наводнения с нарастваща интензивност", предупреждава Климатологичният институт.

"За съжаление Австралия трябва да се подготви за още подобни катастрофални явления и дори за още по-големи крайности, тъй като климатичните промени стават причина за по-често и по-интензивно лошо време", заяви ръководителят на института Джон Конър.