Десетки загинали и ранени при взривове в дагестанската столица Махачкала
Десетки загинали и ранени при взривове в дагестанската столица Махачкала / снимки: Reuters

Две експлозии избухнаха в столицата на руската република Дагестан Махачкала. Мощността на бомбите е била около 50 и 100 килограма в тротилов еквивалент. И двете са били пълни с поразяващи елементи.

Засега има известно разминаване в информацията за броя на загиналите, отбелязва агенцията. Според министерството на здравеопазването загинали са 14 души, двама от които още не са разпознати. Един служител на министерството на извънредните ситуации се води за безследно изчезнал.

По-рано бе съобщено за 11 жертви. Стотина души са ранени.

Сред загиналите има полицаи, пожарникари и цивилни, отбеляза комитета. Според някои данни сред пострадалите има и деца. Според очевидци взривовете били чути и в отдалечени райони на града. Първата експлозия станала в 22.25 ч. московско време, а втората - в 22.45 ч.

Министърът на вътрешните работи на Дагестан Абдурашид Магомедов съобщи, че сред загиналите са седем служители на вътрешното министерство и трима на министерството на извънредните ситуации.

Големият брой убити и ранени се обяснява с това, че след като е избухнала първата бомба, поставена в автомобил "Мицубиши", на мястото са пристигнали много полицаи и спасители. Тогава е проехтял и вторият взрив. Избухнала е кола "Газел". През последните години в Дагестан по подобна схема бяха извършени няколко атентата.

Вътрешното министерство на Дагестан разполага с данни за организаторите и извършителите на двойния атентат, съобщи министърът Магомедов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Следователите проучват сведенията за предполагаемите атентатори самоубийци, по-специално показания на очевидци, посочи Магомедов на съвещание с федералния вътрешен министър Рашид Нургалиев. Установена е самоличността на собственика на автомобила "Мицубиши", експлодирал пръв близо до полицейски пост. Следствието е тръгнало по веригата, за да проследи как колата е попаднала у престъпниците, докладва дагестанският министър.

Разследва се дали целта на терористите е бил полицейският пост, край който са се взривили, или терористите са задействали устройствата, опасявайки се от проверка, предаде РИА Новости. Възможно е те да са се опитвали късно вечерта да пренасят взривни вещества.

По данни на федералния Следствен комитет вчера в 22.10 ч. московско време неизвестно лице е задействало взривно устройство, скрито в леката кола, край полицейски пост близо до Махачкала, при разклона за магистралата към южния руски град Астрахан. След като на мястото пристигнали полицаи, спасители от местното министерство на извънредните ситуации и минувачи, в 22,25 ч. било задействано второто взривно устройство, заложено вероятно в автомобил "Газел".

Десетки загинали и ранени при взривове в дагестанската столица Махачкала
netinfo

Значителни щети са нанесени на околните сгради и на повече от 30 коли. Дагестанското следствие е образувало наказателно дело за терористичен акт, незаконно производство и трафик на оръжия, боеприпаси, експлозиви и взривни устройства. В Махачкала са изпратени опитни следователи и криминални експерти, добавя ИТАР-ТАСС.

Първата експлозия избухнала, когато полицията спряла лека кола за проверка на документите, посочи агенция РИА Новости, цитирайки пресслужбата на Националния антитерористичен комитет. Вторият взрив, който причинил още жертви, станал, след като на мястото пристигнали пожарникарски бригади и линейки. Предполага се, че е избухнал паркиран близо до полицейския пост автомобил, посочва БТА.

5 май е обявен за ден на траур заради двойния атентат, предаде ИТАР-ТАСС.

В Дагестан нападенията на ислямистки бунтовници срещу полицията са често явление. Бунтът се разпространи в републиката от съседна Чечения, където след 1994 г. Русия води две войни със сепаратистите, припомня АП.