/ iStock/Getty Images
Група от 51 марокански мигранти е в неизвестност от няколко дни, откакто се е отправила на опасно морско пътешествие към Канарските острови в Испания край атлантическото крайбрежие на Мароко, съобщиха роднини.

Испания е основен вход за мигрантите, които търсят по-добър живот в Европа.

Опитите за достигане на Канарските острови с лодка от Мароко и оспорваната Западна Сахара се увеличиха през последните дни поради благоприятните метеорологични условия.

Амин Ахаруи заяви пред АФП, че един от неговите роднини "е трябвало да поеме с тайна лодка за мигранти от Агадир към Канарските острови на разсъмване в неделя, 11 юни".

"До днес не сме чули никакви новини за това какво се е случило с него", каза Ахаруи.

"Надяваме се, че мароканските власти ще могат да хвърлят светлина върху съдбата им", добави той от името на семействата на другите 50 мигранти, за които се твърди, че са се присъединили към опита за пресичане.

Според Ахаруи изчезналите мигранти са от провинция Ел Атауия близо до Маракеш.

Новинарският уебсайт Hespress съобщи за свидетелски показания на роднини на някои от другите мигранти, но нямаше допълнителна информация относно тяхното изчезване.

Мароканската асоциация за правата на човека (AMDH) призова за "незабавно разследване" и настоя властите да се справят с "трафика на хора и мрежите за незаконна миграция, които са причинили големи трагедии".

На 11 юни Елена Малено от испанската група за защита на правата на мигрантите "Walking Border" написа в Twitter, че "58 души, включително 21 жени и едно бебе, едва не са загинали при корабокрушение, докато са се насочвали към Лас Палмас", най-населения град на островите.

Лодката им е потънала в Атлантическия океан югозападно от Лаюн, главния град на Западна Сахара, каза тя.

А в сряда при потъване на около 160 км югоизточно от испанския остров Гран Канария загинаха най-малко двама души, според испанската брегова охрана.
БГНЕС