Десетки хиляди италианци изразиха солидарност с бирманския народ
Десетки хиляди италианци изразиха солидарност с бирманския народ / снимка: БГНЕС
Седемнайсетият поход за мир между Перуджа и Асизи (в Централна Италия) събра няколко десетки хиляди италианци, които поискаха "Права за всички" и изразиха солидарност с монасите и народа на Мианма, предаде Франс прес.

Десетки асоциации, неправителствени организации, общини и региони подкрепиха традиционния поход, който се организира от 1961 г. Според италианските медии участниците тази година са 200 хиляди, съобщава БТА.

Участниците потеглиха сутринта от Перуджа и първите пристигнаха в следобедните часове в Асизи, който се намира на 25 км разстояние и е родното място на свети Франциск, основател на ордена на францисканците. „Амнести интернешънъл” издигна в центъра на града огромен бандерол, на който пише "Свобода за Бирма!".

"Мирната революция на монасите е също и наша битка за повече демокрация, за защита на човешките права в целия свят", заяви италианският министър по въпросите на семейството Рози Бинди, която участва в похода заедно с други членове от кабинета на Романо Проди.

Мнозина носеха червени тениски в знак на солидарност с бирманските монаси. В послание до участниците папа Бенедикт Шестнайсети намопни, че мирът е ценен и свят и призова международната общност да намери мирно решение на конфликтите по света.