Над 2000 души, според данни на полицията, са участвали в демонстрация в Атина в подкрепа на приемането на мигранти и бежанци в Европа и срещу пакта ЕС-Турция, сключен преди една година за спиране на притока, предаде АФП.
 
"Анулиране на срамното споразумение ЕС-Турция", гласеше плакат начело на шествието, което премина през центъра на гръцката столица и стигна до представителството на Европейската комисия, разположено близо до парламента.
 

БГНЕС

БГНЕС


Затварянето на балканския маршрут не реши бежанския въпрос

По призива на леви, антирасистки и мигрантски организации демонстрацията обедини много хора, живеещи в изгнание в Гърция, а мнозина от тях, най-вече сирийци и афганистанци, бяха с децата си, блокирани в страната след закриването на т.нар. Балкански маршрут в началото на миналата година.
 
"Убежище и подслон за бежанците!", "Не на експулсиранията!", скандираха демонстрантите под плакати с лозунга "Отваряне на границите".
 

БГНЕС

БГНЕС


България не е разглеждана като страна-буфер за мигрантите

Сключено на 18 март 2016 г., споразумението между Анкара и ЕС за блокиране на Егейския път, по който над 1 милион души, поели към Европа, прекосиха Турция през 2015 и 2016 г., позволи да се намали чувствително броят на мигрантите, влизащи в Европа, както и удавянията на бежанци в този район на Средиземно море, припомня АФП.
 

демонстрация Атина
БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

БТА