България не е разглеждана като страна-буфер за мигрантите
България не е разглеждана като страна-буфер за мигрантите / БГНЕС, архив
България не е разглеждана като страна-буфер за мигрантите
90209
България не е разглеждана като страна-буфер за мигрантите
България не е разглеждана като страна-буфер за мигрантите
  • България не е разглеждана като страна-буфер за мигрантите
  • България не е разглеждана като страна-буфер за мигрантите

България не е разглеждана като страна - буферна зона за мигрантите. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента Цветан Цветанов в отговор на въпрос в рамките на дискусионен форум "Сигурност и устойчивост на българския бизнес и политика", организиран от Съвета на жените в бизнеса в България.

По думите му в разговори с представители на Европейската комисия и колеги от Германия е станало ясно, че се обмисля вариант за укрепване на центровете за бежанци в Турция и в Египет.

Поне 10 000 мигранти ще зимуват в България

„Гърция, Италия, България, Кипър, Малта - те са външната граница, която поема целия този бежански поток от това, което се случва в Близкия Изток. Самият факт, че към настоящия момент говорим за неизпълнение на Дъблинския регламент, означава, че тези страни не могат да бъдат буфери зони. Знаете, че всичко, което е влязло по т.нар. Балкански маршрут, всичко отиде в Германия, Австрия, Дания. Това са най-засегнатите държави от този бежански поток“, посочи Цветанов. 

„Европейската комисия има много ясна политика да бъдат подпомогнати и кадрово, и технически, и финансово тези държави, които са външни граници на Европейския съюз. В това число и България с тези 160 млн. евро, който успя да издейства министър-председателят при дебатите, които се водиха“, уточни той.

Мигрантският натиск върху България достигна критична точка

„Много са държавите, които обсъждат такъв вариант за възможност - тези държави да станат и като буферни зони. Това няма как да стане. Това, което се осъзнава от Европейския съвет и от комисията е, че трябва да се инвестира в бежанските центрове, които са изградени в близост на районите, където са тези конфликти. В Египет в момента има около 5 млн. бежанци , в Турция са около 3 милиона. Европейската комисия трябва да има превантивна дейност за укрепване на тези центрове и след приключванне на конфликтите да могат тези потоци да се върнат към родните си места“, обясни Цветанов.