Мигрантският натиск върху България достигна критична точка
Мигрантският натиск върху България достигна критична точка / Guliver/Getty Images

Ситуацията с мигрантския натиск върху България достигна критичен момент. Центровете за настаняване на чужденци търсещи закрила в България са достигнали лимита за прием, съобщава БГНЕС, позовавайки се на източници от Държавна агенция за бежанците към Министерския съвет.

Предложение: Трафикантите на бежанци да бъдат осъждани на пробация

Информацията се потвърждава и от регулярната справка на МВР за мигрантския натиск, според която към 22 септември 2016 г., бежанските центрове са били запълнени на 98%. Към днешна дата и останалите 102 свободни места вече са заети. Става въпрос за общо 5190 души, какъвто бе капацитетът на ДАБ да настани до момента.

Проучват 5-6 възможни места за отваряне на нови бежански центрове

От МВР отчитат известен спад на мигрантския натиск за периода 15-22 септември. За посочения период са задържани 485 чужденци, спрямо 643 лица за предходната седмица. Така общият брой на мигрантите от началото на годината до 22 септември, които са установени на българска територия достигна 14 132 лица.

Над 70% от мигрантите са млади мъже от Афганистан

От задържаните през миналата седмица мигранти, 231 са установени на територията на страната, т.е. след като са проникнали основно от Турция. 113 мигранти са заловени, след като не са могли да преминат на сръбска територия, а 141 при опит да проникнат в България, основно от Турция.

Капацитетът на центровете за мигранти е запълнен на 170%, отчитат от МВР.