Над 70% от мигрантите са млади мъже от Афганистан
Над 70% от мигрантите са млади мъже от Афганистан / БГНЕС, архив

Над 70% от влизащите у нас нелегални имигранти са млади мъже от Афганистан. Това съобщи пред БНТ зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. Той допълни, че има сериозна промяна в профила на чужденците в сравнение с миналата година.

"Миналата година около 80% от тези, които ние установявахме, че са нелегално преминали, действително бяха сирийски и иракски граждани, бягащи от войните в тези региони. Тази година профилът е изцяло сменен. Над 70% са млади афганистански мъже, които не знам дали бягат от войни, но ако бягат, са си оставили жените и децата някъде, защото са само мъже. Което е профилът по-скоро на икономически емигрант", заяви той.

Проучват 5-6 възможни места за отваряне на нови бежански центрове

Едва 20-30% от колите, с които МВР разполага на границата с Турция, се движат, каза още Гунев. Той обясни, че техниката се чупи често заради тежкия терен.

"През последните години огромно количество техника беше изразходена, хвърлена в боя, така да се каже. Теренът е изключително труден, това не са равни поля, както е в Унгария. Тук е планински терен, автомобилите много бързо се изхабяват, едва 20-30% от тях са в движение във всеки един момент, понеже непрекъснато трябва да влизат в ремонт и остарява техниката", отбеляза още Гунев.

На 6 октомври еврокомисарят по миграционните въпроси Димитрис Аврамополус ще посети България, за да обяви старта на новата Европейска брегова и гранична охрана, посочи зам.-министърът.

Ръст на мигрантите през август отчита Държавната агенция за бежанците

Структурата ще надгради ФРОНТЕКС и ще има 1500 души на разположение по всяко време. България ще участва с 40 души. "Разликата със сегашната е, че когато се прецени, че една страна има нужда от помощ, страните-членки са длъжни и всяка една от тях ще придаде сили към тази нова европейска охрана", обясни Филип Гунев.