Даренията за МВР тревожат Еврокомисията
Даренията за МВР тревожат Еврокомисията / снимка: DarikNews.bg, архив
Даренията за МВР тревожат Еврокомисията
43681
Даренията за МВР тревожат Еврокомисията
  • Даренията за МВР тревожат Еврокомисията

Даренията за българското вътрешно министерство са проблем, който тревожи Еврокомисията, обяви говорителят Марк Грей по време на обявяването на поредния доклад за мониторинг на системата на правосъдие и вътрешен ред. Констатацията за България в документа е, че действащото законодателство, свързано с борбата с организираната престъпност и корупцията, не се прилага в достатъчна степен.

Според Еврокомисията проблемът с даренията за българското МВР трябва внимателно да се анализира.

"Това е проблем, който ни тревожи. Ние сме го включили в техническата оценка и това може да се счита, че нарушава независимостта на полицейските разследвания", каза Марк Грей.

През следващото лято Брюксел ще излезе с обща оценка за действието на мониторинга на правосъдието и вътрешния ред, откакто България и Румъния са в Евросъюза. От тази оценка ще зависи дали Еврокомисията ще продължи механизма на подготовка на ежегодни доклади за двете страни или той ще отиде в историята. Същевременно Марк Грей изрично уточни, че в Брюксел не гледат на проблемите в България по простичката схема „тези са добри, а тези - лоши".

"Картината, която се рисува за България е, че полицията и правителството имат политическата воля да се справят с корупцията. Полицията са добрите, а пък съдебната система са лошите. Не, комисията не вижда така нещата. Тук има много аспекти на всяко ниво - отнася се до работата на властите, работата на прокуратурата, на съдебната власт и т.н. Много елементи са включени и именно това е целта на нашите доклади, че ние не гледаме опростенчески на нещата", допълни Марк Грей.

Три са препоръките на Европейската комисия към страната ни до следващия доклад.

"България следва да подобри отчетността и професионалната практика в съдебната система и в полицията, следва да приеме ефикасно законодателство за изземване на активити, придобити по престъпен начин по административен ред, т.е. без влязла в сила наказателна присъда. България да създаде ефективни структури за борба с организираната престъпност и да натрупа доказаните постижения в борбата с престъпността и корупцията", каза още Грей.

Малко по-късно обаче говорителят уточни, че експерти на Брюксел специално ще проучат как изискването за конфискация на имущество, без влязла в сила присъда, се отнася към принципа за неприкосновеност на частната собственост, записан в българската Конституция.

Пълния текст от доклада за напредъка на България и Румъния четете ТУК