Ципрас: Гърция има исторически дълг да поиска военни репарации от Германия
Ципрас: Гърция има исторически дълг да поиска военни репарации от Германия / снимка: БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че страната му има исторически дълг да поиска военни репарации от Германия, предаде Франс прес.

По този въпрос Германия вече каза "не", добавя АФП.

"Има морално задължение към нашия народ, към историята, към всички европейски народи, които се биха и проляха кръвта си срещу нацизма, има историческо задължение" да поискаме от Германия военни репарации и връщане на насилствения заем, наложен от нацистите на страната ни, който не бе върнат, заяви премиерът в програмната реч тази вечер пред парламента.

Алексис Ципрас заяви още, че неговото правителство иска да изпълни всички обещания от предизборната кампания и наред с това да обслужва дълга. Според него това може да стане с "междинна програма", каквато правителството иска от европейските партньори, предаде Франс прес.

Ципрас покани страните партньори да седнат около масата за преговори, за да обсъдят как да стане това. Гръцкото правителство не иска удължаване на програмата за помощ, а иска междинна програма, за да представи всички свои предложения, продължи премиерът.

Той обеща също, че ще възстанови по законодателен път обществената телевизия ЕРТ, която бе закрита от предишното правителство през юни 2013 г., за да бъдат спестени пари. Той нарече закриването на телевизията престъпление срещу гърците и демокрацията, посочва АФП.

Източник: БТА