Ципи Ливни ще разчита на гласовете на феминистките
Ципи Ливни ще разчита на гласовете на феминистките / снимкa: БГНЕС

Израелският външен министър Ципи Ливни се бори да спечели гласовете на избирателките преди оспорваните избори този вторник, предаде Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Кампанията на Ливни обещава "различен премиер" и призовава израелците да изберат първата жена, която може да стане премиер на страната от три десетилетия насам. Досега 50-годишната Ливни не е залагала на феминистка реторика като предимство в политическите борби. След като получената за офанзивата в Газа подкрепа се оказа недостатъчна, Ливни добави феминистките лозунги към репертоара си, редом с призивите за смазване на ислямистката групировка Хамас.

Последната жена, която е била премиер на Израел, е Голда Мейр, управлявала през 70-те години. "Давам заповеди, а не кафе", каза Ливни в Тел Авив, отговаряйки на критиците, които я обвиниха в липса на достатъчен опит. Поне 15% от гласоподавателите още не са избрали за кого ще гласуват, но засега проучванията показват леко преимущество на дясната партия Ликуд на бившия премиер Бенямин Нетянаху. Министърът на отбраната Ехуд Барак, който е издигнат от левите политически сили, получава два пъти по-голяма подкрепа, отколкото преди операцията в Ивицата Газа, но все още изостава значително от Ливни и Нетянаху.