/ БГНЕС
Стотици селскостопански работници, предимно африканци, които събират реколтата от домати в Южна Италия, обявиха стачка. Те протестираха с искане за повече уважение след смъртта на 16 техни колеги при две пътни катастрофи, предаде Франс прес.

Чуждестранни сезонни работници стачкуват в Италия
БГНЕС

"Ние не сме роби, не на експлоатацията", скандираха сутринта демонстрантите. В италианската провинция Фоджа, в южната област Пулия, хиляди африканци, а също и поляци, българи и румънци цяло лято берат домати под жаркото слънце.

Трудовата експлоатация - модерното робство

Въпреки че почти всички работници пребивават в Италия законно, малцина са онези, които се ползват от изискваните от закона условия на труд и заплащане. Много от тях са принудени да живеят в бидонвили и зависят от посредници, които често са свързани с мафията, отбелязва агенцията.

Кои са най-честите жертви на трудова експлоатация?

Шестнайсет души загинаха и четирима бяха тежко ранени през изминалите дни при две катастрофи на микробуси, превозващи чужденци, работещи в земеделието.

Стотици българи готови да тръгнат за ...зелен хайвер в Дания

При едната от тях, в края на работния ден на 6 август, четиринайсет сезонни работници "са пътували натъпкани в бял микробус с българска регистрация, който в най-добрия случай е бил предвиден да превозва осем души", пише в. "Кориере дела сера". Те са се сблъскали с тежкотоварен камион и при катастрофата са загинали 12 души.
БТА