Членовете на мисията от наблюдатели на ЕС са в Грузия
Членовете на мисията от наблюдатели на ЕС са в Грузия / netinfo
Разполагането на мисията на Европейския съюз, която трябва да наблюдава спазването на примирието в Грузия, приключи и членове на мисията вече се срещнаха с руските сили, за да обсъдят изтеглянето им от позициите в кавказката страна, съобщи високопоставен представител на ЕС, цитиран от Ройтерс.

Според мирното споразумение, предложено от Франция, руските сили трябва да се изтеглят до 10 октомври от двете "зони за сигурност", гранични със сепаратистките области Абхазия и Южна Осетия. Представителят на мисията, пожелал анонимност, съобщи, че повече от 300 представители на ЕС, цивилни наблюдатели и обслужващ персонал, вече са на място и са започнали да установяват свои бюра в Западна и Централна Грузия.

"Те ще бъдат готови да започнат мисията си в ранните часове на 1 октомври", заяви представителят. "През уикенда ние проведохме срещи с руснаците на ниво технически експерти", допълни той.

В началото на август Русия изпрати свои сили по южната си граница, за да отблъсне офанзивата на Грузия, която имаше за цел да си възвърне контрола над проруската сепаратистка област Южна Осетия, информира БГНЕС. Русия разгроми грузинската армия и нейни сили навлязоха на грузинска територия. Този акт беше осъден от западните страни, които обаче се въздържаха от налагане на санкции.