Чиновниците в Украйна без право на критика към държавните органи
Чиновниците в Украйна без право на критика към държавните органи / БГНЕС, архив

Правителството на Украйна прие постановление, което забранява на правителствените служители да критикуват работата на държавните институции и своите колеги, предаде Ройтерс.

"Правителството реши да въведе стандарти за етично поведение за държавните служители, за да възстанови общественото доверие в работата на държавните органи и представители", са казва в постановлението. Служителите в държавните учреждения трябва "да избягват всякаква критика към работата на държавните институции и техните представители", препоръчва етичният кодекс, който подчертава и необходимостта от прозрачност и почтеност.

Новината веднага предизвика критиките на някои служители от публичната администрация, които съзряха в нея и в изискването за лоялност удар по свободата на словото, което противоречи на предприетия от правителството курс към реформи с подкрепата на Запада, посочи Ройтерс.

Олена Минич, началник-отдел в министерството на икономиката, написа във Facebook, че новите правила са били "създадени по спешност и одобрени набързо" след обвиненията на бившия вече министър на икономиката Айварас Абромавичус за корупционни практики в държавата.

През февруари Абромавичус, а след него и зам. генералният прокурор Виталий Каско, подадоха оставки, с което сигнализираха за неуспеха на правителството в борбата с корупцията.

"Този малък документ е в най-добрите традиции на комунистическия период и по-точно в традициите на Сталин и Берия", пише Минич, имайки предвид деспотичния съветски лидер и неговия шеф по сигурността, отбелязва Ройтес.

Други взеха на подбив държавния призив за следване на партийната линия. "Аз съм лоялен държавен служител. Аз съм изпълнен с трепет от работата на държавните органи и техните служители", написа в Twitter дипломатът от кариерата Дмитро Кулеба по повод правителственото постановление.

Източник: БТА