/ iStock/Getty Images
Германската полиция задържа снощи четирима души по подозрение в планирана атака срещу синагога в западния град Хаген, предаде ДПА.

Сред задържаните е сириец на 16-годишна възраст, предаде Ройтерс.

В момента се извършват дейности по събирането на още доказателства, включително и в жилището на задържания младеж.

Папа Франциск призова за борба с възхода на антисемитизма


Вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл каза, че е "имало риск от нападение срещу синагога в Хаген", което "вероятно е предотвратено" от полицията.

"Полицейска акция предотврати всякаква конкретна опасност", каза полицията в Хаген в съобщение до медиите.

Това стана навръх най-свещения ден за евреите в годината - Йом Кипур и бе причина за отцепване на райони около синагогата и за отменянето на религиозни служби.

Органите за борба с тероризма също са се включили в разследването, заявиха прокурори от Дюселдорф.
 


Източници от службите за сигурност съобщиха за ДПА, че голямата полицейска операция в Хаген е в резултат на сигнал от чуждестранна разузнавателна служба за подозрения, че някой планира да извърши нападение.

В деня на еврейския празник Йом Кипур преди две години въоръжен десен екстремист се опита да нахлуе в синагога в град Хале в провинция Саксония-Анхалт. Той уби двама души пред вратата на синагогата и рани двама, докато бягаше от местопрестъплението.

Мъжът на 28-годишна възраст се призна за виновен за организирането на нападението в Хале и миналата година германски съд го осъди на доживотен затвор.

По време на процеса обвиняемият изрази антисемитски и расистки възгледи и изложи антифеминистка конспиративна теория.
БТА