/ БГНЕС
Четирима загинаха в тунизийска синагога след нападение от полицейски служител, съобщи министерството на вътрешните работи, предаде АФП.

Двама поклонници, участващи в ежегодното еврейско поклонение в известна тунизийска синагога, и двама служители на службите за сигурност бяха застреляни при нападението.
Четирима други посетители на синагогата "Гриба" на остров Джерба и още петима служители по сигурността са били ранени, след което нападателят също е бил убит, съобщи министерството.

Арестуваха 42 души след нападението в синагога в Израел

В свое изявление тунизийското външно министерство идентифицира двамата убити поклонници като тунизиец на 30 години и френски гражданин на 42 години, но не съобщи имената им.

Според вътрешното министерство нападението е извършено, след като нападателят първо е застрелял свой колега и е взел мунициите му.

След това той отишъл в синагогата в Гриба - най-старата в Африка - докато стотици хора участвали в ежегодното поклонение, което приключвало във вторник вечерта.
Преди това синагогата е била мишена на самоубийствен атентат с камион, при който през 2002 г. загиват 21 души.

"Разследванията продължават, за да се изяснят мотивите за тази подла агресия", заяви вътрешното министерство, като се въздържа да нарече стрелбата терористична атака.
Според местните медии звукът от изстрелите в синагогата е предизвикал паника сред стотиците поклонници.
 

Според организаторите повече от 5000 еврейски вярващи, предимно от чужбина, са участвали в тазгодишното поклонническо пътуване до Гриба, което се възобнови през 2022 г. след двегодишно прекъсване, свързано с ковид пандемията.
БГНЕС