/ Thinkstock/Getty Images
Цената на труда на работещ във Франция е седем пъти по-висока от тази на негов колега в България, съобщи френският в. "Фигаро", цитирайки данни на Европейската статистическа служба Евростат за миналата година. След кризата обаче разликата е намаляла.

За нормален живот на четиричленно семейство трябват 2325 лева месечно

Цената на труда е ключов фактор за конкурентоспособността, който предприятията следят изключително внимателно и често предопределя избора на дестинация за инвестиции, отбелязва френското издание. Публикуваните от Евростат данни потвърждават голямата разлика между страните от ЕС, въпреки че тя намалява, добавя "Фигаро".

Когато парите не стигат за живот

Най-ниската средна цена на труда
(изключвайки работещите в земеделието или администрацията) в ЕС е в България с 4,90 евро на час, следвана от Румъния с 6,3 евро. Най-висока е цената на труда е в Дания с 42,50 евро на час. Средната цена на труда във Франция е 36 евро на час.

Близо 8% от българите попадат в графата "работещи бедни", живеят с 314 лв на месец

През 2017 г. цената на труда е нараснала с общо 2,3 на сто в ЕС, и само с 1,9 на сто в еврозоната. В еврозоната най-голямо е било повишението в Литва - с 9 на сто.
В страните извън еврозоната най-голямото повишение в цената на труда е отбелязано в Румъния (увеличение от 17,1 на сто) и в България (12 на сто).
БТА