Българската делегация от народни представители, начело с председателя на Народното събрание Росен Желязков положиха венец пред бюст-паметника на Капитан Петко войвода в Рим.
 

росен желязков рим
БГНЕС


С поднасяне на цветя пред паметника на Капитан Петко войвода започна посещението в Рим на българска парламентарна делегация, водена от Желязков. Народните представители са на двудневна визита във Ватикана и Рим по повод честванията, посветени на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Паметникът на българския войвода и революционер е открит по случай 160-годишнината от неговото рождение на 2 декември 2004 година и е поставен на хълма Джаниколо в Рим, редом с този на Джузепе Гарибалди и с други велики италиански революционери. На хълма на гарибалдийците в близост до паметника на Капитан Петко войвода има плоча, на която е написано: „В памет на българите-гарибалдийци, които със себеотрицание и героизъм се биха за свободата, единението и независимостта на Италия. От признателна Италия“. Автор на постамента е професор Валентин Старчев, който работи в много жанрове на изобразителното изкуство, но е известен най-вече с монументалната си пластика.

В състава на парламентарната делегация са заместник-председателите на Народното събрание Цончо Ганев и Филиз Хюсменова, председателят на ПГ „ГЕРБ-СДС“ Десислава Атанасова, съпредседателят на ПГ „Продължаваме Промяната и Демократична България“ Атанас Атанасов, народният представител от ПГ „БСП за България“ Ирена Анастасова и председателят на ПГ „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

По време на визитата си в Рим българската парламентарна делегация ще има аудиенция при Негово Светейшество папа Франциск. Председателят на Народното събрание ще проведе разговор и с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин.

В програмата на посещението е предвидена среща на председателя на парламента Росен Желязков с председателя на Камарата на депутатите на Италия Лоренцо Фонтана. Росен Желязков ще разговаря и с държавния глава на Суверенния Малтийски орден Негово Височество Джон Дънлап.

Българската парламентарна делегация ще бъде на тържествената православна литургия на 24 май в базиликата „Сан Клементе“ и ще се поклони пред мощите на Свети Кирил. Народните представители ще посетят и базиликата „Санта Мария Маджоре“ и ще поднесат цветя на българската плоча, където азбуката и славянските книги са получили официално признание от Ватикана.