Няма данни за пострадали българи след силното земетресение в Мароко. Това обявиха от Министерството на външните работи за NOVA. Силният трус уплаши много наши сънародници - дори в Казабланка и Рабат, които са на повече от 300 километра от епицентъра. 

Сигнали от наши сънародници все пак могат да бъдат подавани на телефоните на консулската ни служба там, уточняват от МВнР. Оказа се, че българската общност в Мароко далеч не е малобройна.

Семейството на Василка Домусчиева е сред милионите хора в Мароко, прекарали безсънна нощ. Трусът ги заварва в леглото в дома им в Казабланка. „Детето ми се събуди и слезе от горния етаж. Веднага излязохме навън. Трусът продължи някъде около минута - всичко се клатеше, осветителните тела се клатеха. Изкарахме нощта навън. Изплашихме се, съседите всички бяха навън. Аз, понеже живея срещу морето, първото, което си помислих, е да не се получи цунами. Имаше втори трус, той беше някъде след един час. Той беше по-слаб”, спомня си сънародничката ни.

Броят на жертвите на мощното земетресение в Мароко достигна 1037 души (ВИДЕО)

За щастие в Казабланка щетите са малки, но страхът у хората е огромен, разказва още Василка. „В планините са най-големите щети. Държавата успява, разбира се. Гледах мароканските новини - всичко веднага се осигури. През нощта са тръгнали екипи - много добра организация”, казва българката. Тази нощ отново ще бъде безсънна за семейството ѝ.

От една страна заради преживения шок, а от друга - заради предупреждение, че е възможно да има още и по-силни трусове.

„Опитваме се да се съвземем и да потърсим връзка с приятели, роднини на моя съпруг, които всъщност са в района, близо до епицентъра. Слава на Бога всички са добре. Надяваме се това да е, да няма повече трусове”, каза още Василка Домусчиева.