България е сред въздържалите се при гласуването на палестинското членство в ЮНЕСКО
България е сред въздържалите се при гласуването на палестинското членство в ЮНЕСКО / снимка: Reuters, архив

България е сред 52 държави, които се въздържаха при гласуването на палестинското членствов ЮНЕСКО, сочи справка на британския в. "Гардиън".

Палестинците получиха на 31 октомври статут на пълноправен член на ЮНЕСКО въпреки съпротивата на САЩ и Израел. Решението бе прието на 36-ата сесия на Генералната асамблея на организацията в Париж със 107 гласа "за", 14 "против" и 52 "въздържали се". За приемане на палестинците бе необходимо мнозинство от 81 гласа.

Според наблюдателите гласуването е откроило разцепление сред страните от ЕС - докато Франция е гласувала в подкрепа на палестинското членство, Германия, Чехия и Холандия са се обявили против, а Великобритания, както и повечето бивши социалистически страни, са се въздържали, пише БТА.

Кипър и Гърция, които поддържат дългогодишни връзки с Арабския свят, гласуваха "за" приемане на палестинците, заедно с държави с нововъзникващи пазарни икономики като Бразилия, Китай, Индия, Южна Африка и Русия, личи от справката на в."Гардиън".

Израел ще построи 2000 жилища в Източен Ерусалим и на Западния бряг и временно ще замрази трансфера на дължими на Палестинската автономна власт парични средства като реакция на приемането на палестинците за пълноправен член на ЮНЕСКО, предадоха ДПА и Франс прес. Правителствен източник заяви, че тези мерки се предприемат като санкция след гласуването в ЮНЕСКО.

След среща на осемте основни министри в кабинета под председателството на премиера Бенямин Нетаняху бе наредено да се ускори строежът на 2000 жилища, от които 1650 в Източен Ерусалим, а останалите в еврейските селища Гуш Ецион и Маале Адумим на Западния бряг. Нетаняху заяви, че тези райони ще останат израелска територия при всяко евентуално бъдещо споразумение с палестинците.

Освен това израелското правителство реши да спре паричните преводи от приходи от данъци и такси, които Израел събира от името на Палестинската автономна власт върху стоки, които преминават през негови пристанища към пазарите на Западния бряг или ивицата Газа. Замразяването е временно докато бъде взето окончателно решение по въпроса.

Палестинската автономна власт осъди тези мерки. "Ускоряването на строежа на еврейски селища е равносилно на ускоряване на унищожаването на мирния процес, а замразяването на палестинските фондове е кражба на парите на палестинския народ", заяви говорителят на палестинския президент Махмуд Абас Набил Абу Рудейна. Рудейна заяви, че Израел използва въпроса с палестинското членство в ЮНЕСКО като претекст, защото по негови думи "строежът на тези селища не престана преди Палестина да стане член на ЮНЕСКО и няма да спре и след това". Той призова да се сложи край на тези мерки, които според него ще имат отрицателни последици за целия регион.

Израелските министри скоро ще заседават отново, за да обсъдят какви допълнителни стъпки да се предприемат.

Германското правителство призова израелските власти да спрат изграждането на селища в Източен Ерусалим и Западния бряг, предаде Франс прес. Говорителят на правителството Щефен Зайберт нарече обезпокоителна новината, че Израел възнамерява да построи 2000 жилища. Изграждането на колонии противоречи на правата на човека, каза той и призова палестинци и израелци да подновят преговорите.

Франция осъди решението на Израел да ускори изграждането на жилища в Източен Ерусалим и околностите му като ответна мярка на приемането на палестинците за член на ЮНЕСКО. "Франция припомня, че колонизацията както в Източен Ерусалим, така и на Западния бряг е незаконна според международното право и е заплаха за решението за две държави", заяви говорителят на министерството на външните работи Бернар Валеро. Той призова израелското правителство да не започва проекта и като цяло да сложи край на колонизацията. Франция призова засегнатите страни да не прекратяват финансовото си участие в ЮНЕСКО, както направиха САЩ в отговор на приемането на палестинците за пълноправен член на организацията. Валеро подчерта важната роля на ЮНЕСКО в целия свят по отношение на културата, образованието и на науките, както и на образованието на жените и момичетата.