/ БГНЕС
България и Португалия с обща визия за реформи в европейската политика за убежища
100488
България и Португалия с обща визия за реформи в европейската политика за убежища
  • България и Португалия с обща визия за реформи в европейската политика за убежища
Като гранични на Европейския съюз страни и България и Португалия са подложени на миграционен натиск и двете държави имат общи виждания за дълбоко реформиране на европейската политика за убежища. Това стана ясно от изявленията на президентите на двете държави Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза в португалската столица.
 
„Защитаваме силна обща позиция на европейско ниво по отношение на миграцията. Не е възможно да решим този въпрос единствено чрез двустранни инициативи. По отношение на убежище и на миграцията няма трайно решение, ако няма трайно сътрудничество между Европа и страните на произходи на миграцията”, заяви португалският президент.

Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Лисабон

Румен Радев Лисабон Португалия
БГНЕС

Ето какво каза българският държавен глава Румен Радев: "Имаме сходни виждания с Португалия за това, че границите на ЕС трябва да се охраняват надеждно и че европейската политика за убежища трябва да бъде реформирана дълбоко. Тя в момента не работи, дори чисто правно, по начина, по който е създадена. Трябва да стъпим на много ясни принципи и да търсим баланс между правата на човека и тяхната защита, и между сигурността и бъдещето на Европа. Трябва да има центрове извън ЕС, в които да се извършват бързи проверки и там да се решава искащият убежище дали е мигрант, дали е бежанец от реални военни действия, какви възможности има и дали дадена страна го иска. Трябва да засилим и политиката си за сключване на договори за реадмисия със страните, откъдето идват бежанци и имигранти".

Румен Радев Лисабон Португалия
Маринела Величкова, Дарик радио

На срещата на двамата президенти в двореца „Белем“ държавният глава Румен Радев поставил въпроса за подготвяния пакет "Мобилност 1", който засяга интересите на десетки хиляди български граждани и има огромен ефект върху българската икономика, растежа на националния доход и заетостта. България и Португалия споделят сходни позиции, че приемането на пакета ще има негативен ефект за редица европейски държави и не съответства на фундаментални европейски ценности, принципи и политики.
 
Посещението на Румен Радев в Лисабон продължава и в рамките на утрешния ден.

Румен Радев Лисабон Португалия
БГНЕС