Украйна Русия война
Украйна Русия война / iStock/Getty Images
"Преживяхме ужасна нощ взривове и звуци от летящи над града дронове", споделиха българи от град Измаил. В нощта на 2 август руски дронове атакуваха украинския дунавски град от 00.59 часа до 03.59 часа сутринта. Дунавският град Измаил е в Одеска област, на границата с Румъния и в него се намира едно от най-големите речни пристанища в Украйна за транспортиране на зърно.

"Събудихме се от първите взривове. Беше страшно, къщата ни се друсаше от взривните вълни. Три часа целият град беше в ужасно напрежение, постоянни взривове. Добре е, че откарахме на село дъщеря ни, която е още малка. Там е по-безопасно", разказа Анастасия Георгиева. Тя работи в Дунавското параходство в града, 12-етажната сграда на ведомството е била улучена и почти разрушена.

"Почти нищо не успяхме да спасим. Много техника, мебели, информация са унищожени . В момента търсим други сгради в града, за да продължим дейността си", допълни още Анастасия Георгиева.

Друга българка – Мария Михайлова, също сподели за нощните взривове и ужаси в Измаил. "Изплашени сме, за първи път от началото на войната при нас има такава атака. Синът ми и дъщеря ми в момента са в Одеса, сама бях вкъщи. От 1 часа през нощта, докато не свърши атаката, бяхме непрекъснато в телефона връзка с децата. Те така ме подкрепяха морално", каза жената.

Председателят на Измаилското българско дружество "Христо Ботев" Георгий Чилик информира, че има определено напрежение сред населението след нощните атаки. "Слава на Бога, че няма жертви. Има разрушения на пристанището, пострада инфраструктурата. Центърът ни за националните култури в града за щастие не пострада. Благодарим на украинските противовъздушните сили за отбраната", каза още Чилик.

Кличко: Експлозии и обезвредени противникови дронове в Киев, атака и в Одеса

Междувременно Украйна обяви, че Русия е нанесла удари по пет населени места в Сумска област. Нанесени са седем удара, в резултат на които са отекнали 49 експлозии.

"Баха нанесени удари по пет населени места в четири общини: Билополе, Миколаевка, Середина-Буда, Велика Писаревка", съобщи пресслужбата на Сумската областна военна администрация в "Телеграм". Отбелязва се, че врагът е обстрелвал селищата с артилерия, минохвъргачки и гранатомети.

По данни на областната администрация няма жертви сред цивилните, както и разрушения в невоенната инфраструктура след вражеския обстрел. Укринформ припомня, че на 1 август са били чути 21 експлозии в три общини в Сумска област, която граничи с Русия.

Междувременно в селище в Киевска област е избухнал пожар в частен дом в резултат на нощна руска атака с дрон, а в друго покрив на магазин е увреден от отломки след удар с шрапнел, предаде още Укринформ, като цитира съобщение в "Телеграм" на началника на Киевската областна военна администрация Руслан Кравченко.

Експерти: Мъчения и сексуално насилие са често използвани от руските сили в Украйна

Не са засечени поразени цели, няма и информация за жертви.

"Все пак, от падналите отломки се е подпалил частен дом в едно от селищата в областта, като са пострадали гаражът, прилежащата площ и автомобил. Пожарът е бил потушен бързо. В друго селище отломки са увредили покрива на магазин", уточнява губернаторът на Киевска област.

Укринформ добавя, че местните власти са се справили с последиците от разрушенията, а на пострадалите собственици ще бъде оказана помощ. Оперативните екипи продължават да неутрализират щетите от обстрела.
Светлана Драгнева/БТА