/ /iStock/Getty Images
Бъдещият федерален канцлер на Германия Олаф Шолц отказва въвеждане на нов локдаун в страната, дори на фона на рязкото влошаване на епидемологичната обстановка, свързана с разпространението на заразата от коронавирус, съобщи в. "Билд".

По информация на изданието, Шолц не смята за целесъобразно въвеждането на обща карантина. Той обаче подкрепя рязкото ограничаване на масовите прояви, включително спортни събития и концерти. Тази мярка ще се отнася и за ваксинирани, и за не ваксинирани граждани.

Броят на потвърдените нови случаи на зараза с коронавирус в Германия нарасна за денонощие със 76 414, което е пореден максимум за цялото време на пандемията, показват днешни данни на института "Роберт Кох". Предишният черен рекорд беше на 25 ноември, когато за 24 часа бяха установени 75 961 случая на зараза.

От началото на пандемията са установени общо 5 650 170 случая на зараза с ковид.

За денонощието са починали 357 болни, с които общият брой достигна 100 476.

Оздравели са 4 775 300 болни, съобщи ТАСС.

Показателят за разпространението на зараза на седмична база също достигна рекордно равнище - 438,2.

През последната седмица броят на заболелите от ковид в Германия расте стремително. В момента основен критерий за избор на ограничителни мерки вече не е седемдневният показател за заболеваемоста, а индексът на хоспитализация.

По решение на властите, всички работещи в домове за стари хора и инвалиди, подлежат на задължителна ваксинация.
БТА