Буш се надява Сърбия да съдейства за успеха на Косово
Буш се надява Сърбия да съдейства за успеха на Косово / снимкa: БГНЕС

Американският президент Джордж Буш заяви в излъчено от хърватската национална телевизия интервю, че се надява Сърбия в крайна сметка да съдейства за успеха на Косово, предаде Франс прес.

"Надявам се сръбското правителство да разбере, че към сърбите се отнасят с уважение в Косово, че правата им на малцинство се зачитат, и в края на краищата по-скоро ще помогне на Косово да успее, отколкото да пречи на неговия напредък", каза Буш. Косово получи своя шанс. Обществата се променят и мисля, че помените ще са положителни за Косово, добави президентът. Той подчерта, че е подкрепил независимостта на Косово, тъй като смята, че това е най-доброто решение, което би могло да допринесе за мира в района на бивша Югославия, опустошена от няколко войни през 90-те години на миналия век.

Пред телевизията Буш каза, че Вашингтон "енергично подкрепя" членството на Хърватия в НАТО, но не обеща тя да получи покана да се присъедини към организацията на срещата й на върха следващата седмица, посочва Асошиейтед прес. Решението за това ще вземат всички партньори в НАТО, каза американският президент, отбелязвайки, че Хърватия е в много добра позиция.