Буш: Русия не е враг, а приятел на САЩ
Буш: Русия не е враг, а приятел на САЩ / netinfo

Русия не е враг на САЩ, а техен приятел. Това заяви американският президент Джордж Буш пред германското издание "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитирано от Ройтерс.

Броени дни преди срещата на върха на държавите от Г-8 в Германия и преди европейската си обиколка, включваща посещения на България, Италия, Чехия, Албания и Полша, американският президент даде обширно интервю за журналисти от германски, италиански, чешки, полски и български медии.

Откъси от интервюто бяха публикувани в интернет сайтовете на няколко вестника. Пълният текст на интервюто ще бъде публикуван в печатните издания на вестниците в събота, уточнява Ройтерс.

Темата за руско-американските отношения Буш дискутира в отговор на въпрос на журналист от "Франкфуртер алгемайне цайтунг", както и на репортер на италианския в. "Стампа". Пред италианското издание Буш уточни, че руският президент Путин е разтревожен от разполагането на елементи от американския противоракетен щит в Източна Европа.

"Моят приятел Владимир Путин смята, че тази противоракетна система ще бъде насочена срещу него. Но това не е така. Тя ще бъде насочена срещу враждебно настроени държави, а не срещу Русия, която е наш приятел. С Русия не винаги сме съгласни, но подобни неща се случват между приятели", допълва Буш в интервюто, поместено в сайта на в. "Стампа".

По същата тема агенция ДПА публикува пасаж от интервюто на американския президент от сайта на варшавския ежедневник "Газета виборча", в който Буш уверява, че американският провиторакетен щит ще защитава свободните и демократични държави от враждебно настроени страни.

Варшавският вестник е цитиран и откъс от интервюто, в който американският президент изразява безпокойството си от състоянието на демокрацията в Русия.

"Безпокоим се за демокрацията в Русия. Владимир Путин ни уверява, че нищо й няма на демокрацията в неговата страна, но ние виждаме нещата по различен начин", заявява Буш, цитиран от агенция Франс прес, позоваваща се на извадка от интервюто, публикувана в сайта на полското издание.

В интернет сайта на пражкия в. "Днес" са публикувани пък извадки от интервюто относно визовия режим между Чехия и САЩ. В тях Буш обещава, че ще работи за промяна на визовия режим между двете държави, предаде Франс прес.

Пред вестник "Стампа" американският президент уточнява, че по време на европейската си обиколка ще покаже, че мисията на САЩ е да носи свободата по света. Президентът припомня, че първият етап от обиколката му ще бъде участието в Прага във Форума за демокрация на бившия чешки президент Вацлав Хавел, където той ще подчертае, че задължението на САЩ е да насърчават демокрацията по света, дори и на места, които не изглеждат много готови да я приемат. (БТА)