Буш благодари за приноса на България в мисиите в Ирак и Афганистан
Буш благодари за приноса на България в мисиите в Ирак и Афганистан / netinfo

Президентът на САЩ Джордж Буш приветства българския премиер Сергей Станишев и правителството му заради усилията им в борбата с корупцията по време на разговор между двамата в Белия дом във Вашингтон. Буш добави: „Припомних на Станишев, че когато става дума за такъв проблем всички ние имамe отговорности”.

„Никой не иска общество, в което малцина се възползват от мнозинството”, заяви още Буш и подчерта, че Станишев е добър и силен лидер. Американският президент, заяви и че разбира притесненията, свързани с визовия режим на българите, но подчерта, че при това посещение на българската делегация е постигнат сериозен напредък с подписването на споразумение по въпроса.

Станишев благодари за подкрепата на САЩ в усилията на България за борба с корупцията и организираната престъпност и припомни подкрепата за създаването на Държавна агенция „Национална сигурност” от работата на която по думите има вече резултат.

Буш специално подчерта големия принос на България в помощта й за други държави в техния стремеж за свобода, независимо дали става въпрос за Ирак или за Афганистан.

По-късно пред журналисти премиерът заяви, че правителството ще полага все по-големи усилия в борбата с престъпността и корупцията, които водят началото си от годините на прехода. Тогава това явление се зароди заради политически и управленски грешки и безумното схващане, че всичко, което е държавно е лошо, обяви Станишев. По думите му едва през последните години се води системна борба. Хубавото е, че корупцията, която преди се приемаше за нещо естествено, днес се превърна в реален обществен проблем, подчерта премиера. След завършване на посещенията му в Ню Йорк и Вашингтон той отпътува за Брюксел за срещата на Съвета на Европа.