Брюксел има сериозни съмнения за независимостта на съдебната власт у нас
83808
Брюксел има сериозни съмнения за независимостта на съдебната власт у нас
Брюксел има сериозни съмнения за независимостта на съдебната власт у нас
  • Брюксел има сериозни съмнения за независимостта на съдебната власт у нас
  • Брюксел има сериозни съмнения за независимостта на съдебната власт у нас

Европейската комисия поиска от България конкретни резултати в борбата с организираната престъпност и в съдебната реформа. В годишния доклад за правосъдието, съдебната система и борбата с корупцията се отбелязва напредъка, постигнат през изминалата година, но се искат и още действия.

Докладът е в две части. Можете да го прочетете тук

Европейската комисия е обезпокоена, че един и същи състав решава по кадровите и дисциплинарни въпроси за съдиите и за прокурорите. Заради това има съмнения в независимостта на съдебната власт и възможност за оказване на натиск върху съдиите.

В доклада като положително развитие се определят промените в Конституцията, свързани с ВСС, изборът на главен съдебен инспектор, приетата стратегия за съдебна реформа, нагласата за промени в НК и НПК, както и опит за преразпределяне натовареността на съдилищата.

Като негативи са посочени процедурите за назначения във ВСС, както и това, че при сигнали за корупция и търговия с влияние Съветът действа едва след силен натиск.

Мониторинговият доклад на ЕК за България - като цяло положителен

Отбелязват се и подслушаните разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова. Европейската комисия иска гаранции, че разследването ще бъде прозрачно и безпристрастно.

Препоръчва се да се продължи съдебната реформа, да се създадат ясни дисциплинарни стандарти, да има задълбочена реформа на прокуратурата. Сега още няма големи резултати по делата за корупция по високите етажи на властта.

ГЕРБ и Реформаторите поискаха от ВСС да се саморазпусне

По отношение на борбата с корупцията, докладът отбелязва като положително приемането на съответната стратегия, като отрицателно - отхвърлянето на новия закон. Препоръчва се скорошното му приемане, както и постигането на конкретни успехи при разследването и наказването на корупция по високите етажи.

В частта за борба с организираната престъпност в документа е отбелязано, че специализираните съд и прокуратура са постигнали известни резултати, направени са промени в НПК относно укриването на престъпници, променен е законът за конфискуване на незаконно имущество.

Като недостатък се отбелязват все още сложните разпоредби, сплашването на свидетелите, както и все още много неразрешени случаи на поръчкови убийства.

Видеокарикатура: Докладът на ЕК за 2016-а

Сред заключенията на Европейската комисия са, че стратегиите трябва да започнат да се изпълняват, както и че България трябва да спазва препоръките на Европейския съд по правата на човека за ефективно разследване на нарушенията. Обнадеждаващо е, пише в доклада, че българските съдии се изказват публично в подкрепа на съдебната система. Препоръчва се да се осигурят условия за работа на Инспектората на ВСС и за обективно разследване на твърденията за корупция в Софийския градски съд.