/ iStock/Getty Images
Чехия е страната с най-висок брой украински бежанци на глава от населението
Броят на украинците, които влизат в страните от Европейския съюз, се е върнал към нивата отпреди руската инвазия, а преди началото на учебната година ще дойдат и ще си отидат още повече хора, заяви днес еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон, цитирана от Ройтерс.

В момента броят на хората, които влизат в Европейския съюз и тези, които се връщат в Украйна е почти еднакъв, заяви Йохансон преди срещата на министрите на вътрешните работи на страните от ЕС в Прага.

Чехия е страната с най-висок брой украински бежанци на глава от населението, следвана от Полша, Естония, Литва, България и Латвия, добави тя.

Убити и ранени при руски обстрел на украинския град Харков

След нахлуването на Москва в Украйна през февруари повече от 6 милиона украинци са избягали към страните от Европейския съюз, като около 3,1 милиона от тях вече са се завърнали в домовете си, съобщи Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс" в края на юни.

"Предвиждам, че много украинци в Европейския съюз ще вземат решение преди началото на учебната година къде да започнат училище - в държава членка на Европейския съюз или да се върнат в Украйна, за да започнат училище там", заяви Йохансон.
БТА