Британският министър на труда и пенсиите подаде оставка
Британският министър на труда и пенсиите подаде оставка / Sofia Photo Agency

Британският министър на труда и пенсиите Джеймс Пърнъл подаде оставка и призова премиера Гордън Браун да напусне поста си. 39-годишният Пърнъл е третият министър от сегашното британско правителство, който подава оставка, но първият, който открито критикува премиера Гордън Браун.

Преди него оставки подадоха министърката на вътрешните работи Джаки Смит и министърката на общностите и местната власт Хейзъл Блиърс. Смит и Блиърс обаче бяха опетнени от скандала за неправомерното възстановяване на служебни разходи на депутати и министри, който вече близо месец разтърсва Великобритания. Пърнъл пък бе възприеман като изгряваща звезда в Лейбъристката партия.

Съобщението на оставката на Пърнъл дойде в момента, когато затваряха избирателните секции за европейските и местните избори, които се състояха едновременно вчера във Великобритания. Според допитванията управляващите лейбъристи се сгромолясват на изборите за ЕП до унизителното трето място със само 16 процента. За победители се посочват опозиционните консерватори, следвани от малката партия Юкип, която настоява Великобритания да излезе от ЕС.